Talents for the Netherlands aanwezig bij de Community Challenge Ontbijtsessie Hieroo Utrecht

  • 30 november 2022

Op 18 november 2022 was Talents for the Netherlands aanwezig bij de Community Challenge Ontbijtsessie van Hieroo (Pioniers van de nieuwe generatie – Hieroo) te Utrecht. Een geslaagde en leerzame sessie waarin veel kennis en nieuwe inzichten door de deelnemers, waaronder een aantal nieuwkomers, BuddytoBuddy, COA, UAF, Talent voor Transitie en Vluchtelingenwerk, werd opgedaan. Na een korte introductie over Hieroo en de Community Challenge en een heerlijk ontbijt, zijn wij doormiddel van het ‘Wereldcafé’ aan de slag gegaan met de volgende twee vragen:

  1. Hoe kan de Community Challenge bijdragen aan het versterken van het netwerk tussen nieuwkomers en werkgevers?
  2. Hoe kan de Community Challenge bijdragen aan bewustwording van het gemiste arbeidspotentieel van nieuwkomers bij werkgevers (in Utrecht)?

‘Bewustwording’ was een veelbesproken en terugkomend thema aan beide tafels van het wereldcafé. Enerzijds was er in de gesprekken aandacht voor bewustwording bij werkgevers. Vaak hebben werkgevers geen weet van de vaardigheden en kwaliteiten die nieuwkomers meebrengen. Daarnaast is er vaak geen kennis van de moeilijke situatie waarin nieuwkomers zich bevinden (naast dat zij zijn gevlucht krijgen ze in Nederland met ingewikkelde financiële- en sociale systemen te maken) en de begeleiding die nieuwkomers daardoor nodig hebben. Denk hierbij vooral aan: de andere cultuur, taal, communicatie, gedrag, etc. Het zou daarom goed zijn als werkgevers meer begrip en inzicht krijgen in en open staan voor de situatie van nieuwkomers.

Ook was er aandacht voor bewustwording bij nieuwkomers. Uit de comfortzone stappen (voor zover dat mogelijk is) is belangrijk en in Nederland zijn sollicitatievaardigheden en een professionele identiteit, motivatie en cv vaak belangrijker bij het vinden van werk dan in de landen waar nieuwkomers vandaan komen.

De ontbijtsessie heeft Hieroo geïnspireerd en gemotiveerd om de volgende stap in de Community Challenge te gaan zetten. De komende tijd gaan zij aan de slag met deze nieuwe inzichten om naar het eindpunt van de Community Challenge in maart te werken. In ieder geval staat op dinsdag 17 januari van 13:00 – 18:00 de Pioniers MeetUp op de agenda. Tijdens deze Pioniers MeetUp willen zij aan Utrechtse organisaties laten zien welke mogelijkheden en kansen er zijn met betrekking tot werken met nieuwkomers, deze organisaties bewust maken van het arbeidspotentieel van nieuwkomers en laten zien wat het betekent om met nieuwkomers te werken.

Wordt vervolgd!